Zien & Doen
Eten & Drinken
Vervoer
Reis verder
Terug naar Mexico

DE KEURIGE ROUTE NAAR HET WILDE WESTEN

 

We gaan op roadtrip door het binnenland van Yucatan. ’s Nachts droom ik van grote, dorre vlaktes bezaaid met cactussen en opwaaiend zand. Op de achtergrond klinkt de tune uit The Good, the Bad and the Ugly. Terwijl wij met onze Landrover over onbegaanbare wegen scheuren op weg naar onontdekte Maya-ruïnes, moeten we kogels ontduiken van mannen die plotseling op paarden uit de bosjes komen stormen.

De auto die we de volgende ochtend ophalen, heeft  niet veel weg van een Landrover. Het is een klein, wit koekblik, met airconditioning. We rijden een paar uur het binnenland in over een keurig aangelegde tweebaansweg tot we aankomen bij Uxmal. Na Chichen Itza is dit een van de meest bezochte Maya-steden uit het oude rijk. We klauteren langs en over de grote gebouwen: een piramide, een paleis, een veld waar eeuwen geleden een populair balspel werd gespeeld, een tempel met schildpadden en weer een piramide, die je dit keer wél mag beklimmen. Terwijl Robin de steile trap opstapt, fotografeer ik de eerste en enige cactus die ik tot nu toe heb opgemerkt. Een groep Japanners loopt op de achtergrond voorbij.

Vanaf Uxmal gaat de weg verder langs de Ruta Puuc, naar minder bekende Maya-overblijfselen met namen als Xlapac en Labná. Soms betalen we wat pesos entree, soms niks. Bij de ingang van de parken moeten we onze namen opschrijven in een groot boek. Vaak zijn we de tweede of derde toerist die dag. We dwalen in de hitte van de brandende middagzon over een net aangelegd zand- of grindpad langs overblijfselen van gebouwen, die hier een stuk slechter zijn gerestaureerd dan in Uxmal en Chichen Itza. Soms lijkt een steen een steen, maar als je goed kijkt vormen ze samen het gezicht van regengod Chaac, de beeltenis van een slang of kruisjes die lijken op het logo van Amsterdam. We zijn hier alleen met de Maya-geschiedenis en komen niemand tegen, alleen wat leguanen en horzels die om ons hoofd blijven zoemen.

“We zijn hier alleen met de Maya-geschiedenis”

Op het heetst van de dag lunchen we in het stille dorpje Santa Elena. De naam doet denken aan de heilige Helena, maar volgens onze autoverhuurder is het een pr-stunt geweest van de katholieke Spanjaarden. Het dorpje heette ooit gewoon ‘Elena’, wat ‘verbrande huizen’ betekent in de Maya-taal. Hoe dan ook, de huizen zijn inmiddels aardig opgeknapt en wij stappen het restaurantje binnen dat zich naast de kathedraal bevindt. In de kale betonnen ruimte met witte plastic stoeltjes worden we geholpen door een klein Mexicaans kereltje dat continue zijn moeder in de weg loopt en ons wel vier keer de menukaart en zijn roze rekenmachine komt brengen. We eten ‘tacos verduras’ en al ben ik niet weg van de maispannenkoekjes gevuld met ijsbergsla, broccoli, bloemkool, avocado en een raar soort roze ui, de gastvrijheid van de familie maakt het allemaal goed.

VERFRISSING BIJ HACIËNDA TEMOZON
Na al die hitte en stof vind ik dat we wel wat luxe hebben verdiend. Ik heb mijn oog laten vallen op haciënda Temozon, een 16e-eeuws landhuis dat verbouwd is tot een vijfsterrenresort mét zwembad. Onze zwemspullen liggen in de achterbak en het Indiana-Jones-avontuur waar ik die nacht nog van droomde...

Haciënda Temozon | Mexico
Ruta Puuc | Mexico

Deel je ervaring

Draag bij aan

My World is Yours

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours?  Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Alvast heel erg bedankt!

DONEER

DRAAG BIJ AAN MY WORLD IS YOURS

My World is Yours hecht belang aan het onafhankelijk kunnen schrijven over de bestemmingen. Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen en/of heb je bruikbare tips gekregen en zou je in de toekomst graag meer reisverhalen lezen op My World is Yours? Doe dan hier een kleine bijdrage voor het onderhouden en uitbreiden van deze website. Bij een bijdrage vanaf € 5,- ontvang je een mooi vormgegeven e-book (in PDF) van een land naar keuze. Alvast heel erg bedankt!

DRAAG BIJ

en ontvang een e-book